top of page

A Talking Bodies egy Veres Flóra által alapított és vezetett mozgásszínházi társulás. Célunk magas színvonalú kortárs színházi művek létrehozása, eljuttatása a közönséghez, valamint a kortárs tánc népszerűsítése, megismertetése minden korosztállyal.

 A Tánc Világnapja az első nyitott workshop programunk, melynek főszervezői Veres Flóra és Rab Alexandra.

A Tánc Világnapja Pécs 2017 egy egy napos Minifesztivál, amely változatos programokat kínál minden fiatalnak és idősnek, táncos tapasztalattal rendelkezőknek és kezdőknek is. 

Minden program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérlek, jelezd minél hamarabb részvételi szándékod a tancvilagnapjapecs@gmail.com címen!

A mozgásworkshopok 14 éves kortól, felső korhatár nélkül, a táncelméleti beszélgetés, a táncfilmvetítés és

az előadások korhatár nélkül látogathatók!

A foglalkozásokra előképzettség

nem szükséges, de a már

tapasztalt táncosokat is várjuk!

A jelentkezésben tüntesd fel a neved és, hogy melyik programokra jelentkezel!

Tánc Világnapja Pécs 2017

Talking Bodies

  2017. április 29.

Talking Bodies
Tánc Világnapja

Tanárok és workshopok

Veres Flóra-Kontakt Tánc

Diplomáit A Magyar Táncművészeti Főiskola Modern Tánc szakán és a Pécsi Tudományegyetem Romanisztika, Spanyol szakán szerezte. Ösztöndíjjal különböző tanulmányi- és alkotói utakon vett részt Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. Több nemzetközi és magyar koreográfussal dolgozott már együtt. Jelenleg a Cipolla Collectiva és az Artus Kortárs Művészeti Stúdió projektjeiben szerepel illetve szabadúszóként Talking Bodies néven alkot.

Kontakt tánc

Az órán a kontakt tánc alapjaival ismerkedhettek meg páros és csoportos gyakorlatokon keresztül. Az érintés, érzékelés és találkozások sokféleségeivel és lehetőségeivel foglalkozunk. Megteremtünk egy olyan atmoszférát, amelyben a test által őszinték lehetünk magunkkal és másokkal egyaránt. Fontosnak tartjuk a kellő bizalom megteremtését, hogy merjünk nyitni és befogadni, hogy vezethessünk és követhessünk egyszerre, így a közösségbe olvadva megosztjuk önmagunkat. Az óra végén elsajátítunk egy kontakt tánc koreográfiát, ahol az órán átélt érzeteiteket mélyíthetitek tovább.

Rab Alexandra-Kontakt Tánc

Tanulmányait a Budapest Kortárstánc Szakközépiskolában kezdte, ezt követően a Salzburg Experimental Academy of Dance intézménybe járt. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem angolnyelvű Pszichológia szakán tanul. Szabadúszó táncművész, koreográfus és a Janus Egyetemi Színház aktív tagja. Aktuális kutatása központjában a szexuális abuzús okozta trauma és táncművészet kapcsolata áll.

Podmaniczky Dorottya-Kortárstánc

Tanulmányait a Budapest Táncszínház társulati tréningjein és az Elit képzésen kezdte, amelyet a Közép-Európa Táncszínházzal való közös munka követett. Folyamatosan képzi magát olyan hazai és külföldi koreográfusok kurzusain, mint Mészáros Máté, German Jauregui, Wim Vandekeybus, Inaki Azpillaga. Diplomáját az ELTE bölcsészkarán szerezte, ahol előadáselemzést tanult. Jelenleg szabadúszó táncművész és a Freak Fusion Társulat tagja.

Munkáiban a próza, a mozgásművészet és a légtánc lehetséges találkozásai érdeklik.

 

Kortárstánc workshop

Óráimat az aktív talajhasználat jellemzi, így nyerve energiát egy folyamatos és áramló mozgásforma kialakításához. Az egyszerű elemektől a bonyolultabbakig jutunk el a bemelegítés/ráhangolódás alatt, hogy az óra végén tanult rövid koreográfiában már biztos táncélményünk lehessen. Az izoláció, a fluiditás és a ritmussal való játék kombinációjába kóstolhatnak bele a résztvevők.

Szemessy Kinga 2013-ban végzett a Budapest Kortárstánc Főiskolán, amit pécsi bölcsész tanulmányok előztek meg és a Choreomundus nemzetközi táncantropológiai MA képzés követett. Jelenleg a BKTF külföldi diákjainak Dance Studies tanára, a Színház című szakmai folyóirat rendszeres írója, és Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója; elsősorban a részvételi és közösségi tánc projektek körüli kérdések foglalkoztatják.

Lépték Intergenerációs Mozgásműhely

Tánc 20-on innen és 60-on túl. Ezen a műhelyen közösen improvizálunk és koreografálunk a saját mozgásjegyeink és történeteink apropóján. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a mindennapjaink gesztusait és élményeit felhasználva mozgássorokat építünk, amiket aztán a közös kreativitás kondérjában felgyorsítunk, megszaggatunk, új térirányokba helyezünk, megismétlünk, eltúlzunk stb. A részvétel semmilyen előképzettséget nem igényel - minden gyakorlat és mozgásos játék ülve is végezhető.

Szemessy Kinga

The Mind is a Muscle - Testet öltött táncelmélet

A műhely a természetesen és szabadon táncolás fogalmának alakváltozásait kísérli meg végigkövetni a 20. század ikonikus figuráin keresztül (pl. Isadora Duncan, Lábán Rudolf, Merce Cunningham) egészen a máig. A tánctörténeti és elméleti informálás mellett cél, hogy a résztvevők testi tapasztalatot szerezzenek az említett művészek alkotói szándékairól, amely nem technikai tréninget vagy darabrészlet rekonstrukciót/betanulást jelent, hanem adaptív művészeti kutatást (artistic research). Papír, toll, tréning gatya - mind hasznunkra válhat.

Vavra Júlia- Imrovizáció

Vavra Júlia 2 éve végzett a Budapest Kortárstánc Szakközépiskolában. Azóta szabadúszó előadóként és alkotóként van jelen a budapesti kortárstánc életben. Az utóbbi két évben létrehozott közös kreációkat, Nagy Csillával (ÖBÖL), Szeri Viktorral (Sugárveszély), Juhász Adéllal és a 12z-vel (Glory Whole) és dolgozott Molnár Csaba koreográfussal ( Eclipse, Az ökör). Jelenleg is aktívan részt vesz új előadások létrehozásában. 

Improvizáció workshop

Alapvetően ezen az órán a testünkhöz való viszonyulásra és annak lehetőségeinek tágítására fókuszálunk.  Felfigyelni a tökéletlenség szépségére, merni "csúnyának" lenni és bízni a testben, hogy megtalálja a helyét a térben és vigyáz magára. Különböző módokon fogjuk használatba venni ezt a csodásan rendszerezett anyagot, ami formát ad az itt létünknek és amin keresztül érzékelünk, kapcsolódunk. Felfedezzük, hogy ez az anyag mennyi formát és tónust képes felölteni, mennyire végtelen és izgalmas megnyilvánulásokra képes . Megpróbáljuk az állapotainkat mozgásba, vagy mozdulatlanságba megfogalmazni.

Tóth Tamás & Tóthné Láng Andrea - Fordan Retro Táncműhely

20.30-kor a Szabadkikötőben egy felszabadult, klasszikus közösségi Rock 'n' Roll táncoktatáson vehettek részt a Fordan Tánccentrum tanárainak közreműködésével. Az órán néhány alaplépést sajátíthattok el, amivel aztán bátran jammelhettek tovább az éjszakában!

Táncfilmek

Programok, órarend

Tánc Világnapja Pécs 2017

(programtervezet pdf)

Előadások

Az este folyamán 3 workshop tanár szólóját és egy duettet tekinthettek meg.

A rövid művek bemutatása után az alkotókkal rövid beszélgetésre is lehetőség nyílik.

Alkotó és előadó: Podmaniczky Dorottya

Főnixkerék

Főnix és kerék.

Az örökös megújulás végtelen lehetőségei.

A halál csak pihenő. Egy lélegzetvétel. Egy villanás.

Mi az ami él engem?

Nullpontból nullpontba tartó lélek-hullám-vas-út.

Zene: Mádi László

Időtartam: 16 perc

Alkotó és előadó: Veres Flóra

 

'Depend On Me'

"Férfi, nő, anya, apa, gyerek. Egyikből változunk át a másikba miközben megmaradunk ugyanannak is lenni. A Depend On Me egy világ, ahol belebújhatunk ezekbe a szerepekbe, egyszerre lehetünk bármelyik és mindegyik. Egy belső utazás amire meginvitálom a nézőt, utazás téren és időn át érintve a szerelmet, a hiányt, a közösséget, a magányt, a nemi szerepeket, érintve önmagunkat és egymást, hogy aztán végül együtt megérkezzünk az új szerepünkbe..."

fotó: Farkas B Szabina

Veres Flóra & Rab Alexandra: Plantasia

"Őszinte és hamis ismeretlen ismerős.
Gyökértelen virágzás.
Valós kezdet, álmese, igaz befejezés.
A mi történetünk vagy másé."

Első, nyitott munkabemutató.

Zenék: Alva Noto & Ryuichi Sakamoto, Dusty Kid, Years, Beverly Hills Cops, Cecil Taylor

fotó: Rab Alexandra

Alkotó és előadó: Vavra Júlia

Nem   tudom  hogy szerinted abban,   amit  nem  ,    hogy amitÉn tudom hogy         igen kevesen   vagyunk  mi akik nekem is   igen kevesen is    nem        is      akarnak valamit se.     szia

Tanárok és workshopok
Táncfilmek
Programok, órarend

Tánc Világnapja Pécs 2017

Színház terem

9.00                   Megnyitó,eligazítás

9.30 – 11.00     Lépték Intergenerációs Mozgásműhely-    Szemessy Kinga

11.15 – 12.45     Kortárstánc- Podmaniczky Dorottya

13.00 – 14.30  Improvizáció- Vavra Júlia

14.45 – 16.15    Kontakt Tánc- Veres Flóra& Rab Alexandra

18.00-19.30     Előadások, beszélgetés

12.45-14.35   The Mind is a Muscle - Testet öltött táncelmélet –              Szemessy Kinga

16.30-17.30    Táncfilmek vetítése

Kis terem

20.30 – 21.30 Fordan Retro Táncműhely - Tóth   Tamás&Tóthné Láng Andrea 

21.30 – 22.00 Szabad rock'n'roll jam

22.00 - 00.00  Dynamite Dudes koncert

00.00 - 02.00  DJ  - Rockabilly - Swing - Jive - Postmodern Jukebox - szabad TÁNC!

Szabadkikötő

Programok
Előadások

Segítők, szponzorok

JESZ Janus Egyetemi Színház
Tóth András Ernő, Mikuli János, Rátkai Andrea
Szabadkikötő
Ákli Krisztián, Fiatal Művészekért Alapítvány
Dézsi Sada
Inhof László, Gyenes Joel - Gyenes Foto
Kuti Gergely, Tolnay Donát, Fehér Zsombor, Inhof Kornél, Farkas B Szabina
Nemes Márk - NO Booking
Fordan Tánccentrum
Dynamite Dudes - Szilágyi Mihály, Medve Balázs, Tamaskó Gábor
Pécs Város Önkormányzata

Írj nekünk!

Jelentkezz!

Várjuk kérdéseidet és jelentkezésedet a tancvilagnapjapecs@gmail.com címen.
Ne felejtsd el feltüntetni a nevedet és, hogy melyik programra/programokra jelentkezel!
A mozgásworkshopok 14 éves kortól, felső korhatár nélkül, a táncfilmvetítés és az előadások korhatár nélkül látogathatók!
Hívd el a barátaidat is! .-)
A fesztiválon mindenki csak saját felelősségére vehet részt!
  • Facebook Social Icon

A Fesztivál Facebook oldala

  • Facebook - Black Circle

Facebook esemény

Sponsors
Jelentkezz!
bottom of page